Untura de porc: Beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Untura de porc a fost un element de bază în bucătăriile din întreaga lume înainte de anii 1900. Deși popularitatea sa a scăzut recent din cauza temerilor legate de sănătate, este timpul să descoperim adevărul despre untura de porc: o grăsime sănătoasă pentru gătit care merită să fie readusă în prim-planul bucătăriilor noastre.

Mulți asociază cuvântul „untură” cu imaginea arterelor înfundate, dar realitatea este că untura de porc este o opțiune sănătoasă pentru gătit, datorită stabilității sale la căldură.

Stabilitatea termică a unei grăsimi se explică prin chimie. Grăsimile saturate au legături puternice între toate moleculele de carbon din lanțul de acizi grași, ceea ce le face foarte stabile la căldură, deoarece aceste legături sunt dificil de rupt.

În contrast, grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt mai puțin stabile, având una sau mai multe legături duble care se pot rupe la căldură.

Când aceste legături se descompun, acizii grași se oxidează, ceea ce poate genera radicali liberi dăunători pentru celulele noastre. Reducerea acestor molecule dăunătoare este esențială pentru menținerea sănătății.

Compusă din 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate, conform expertei Mary Enig, untura de porc excelează la gătit și coacere, fiind protejată de oxidarea la căldură.

Un alt avantaj al unturii de porc este că nu are aromă distinctivă, spre deosebire de uleiul de cocos, care deși rezistă la căldură, conferă alimentelor un gust specific de cocos. Untura de porc, în schimb, nu influențează aroma ingredientelor, fiind ideală pentru prăjirea și coacerea alimentelor.

Un aspect remarcabil al unturii de porc este conținutul său ridicat de vitamina D. După uleiul de ficat de cod, este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina D, oferind aproximativ 1000 UI per lingură.

Această vitamină solubilă în grăsimi necesită acizi grași pentru a fi absorbită eficient în organism. Acest lucru face din untura de porc o sursă perfectă pentru a asigura combinația de vitamina D și acizi grași.

Cu toate acestea, doar porcii crescuți la lumina soarelui furnizează untură bogată în vitamina D, deoarece aceștia sintetizează vitamina și o depozitează în grăsimea lor.

Când achiziționați untură, optați pentru produse provenite de la crescători locali, evitând grăsimea de la fermele mari, unde porcii sunt expuși la antibiotice.

Poate părea surprinzător, dar untura de porc are efecte benefice asupra inimii, în ciuda temerilor legate de grăsimile saturate și colesterol.

Studii ample, cum ar fi cel publicat în Jurnalul American de Nutriție, au arătat că nu există dovezi clare că grăsimile saturate cresc riscul de boli de inimă. Dimpotrivă, dietele sărace în grăsimi pot crește trigliceridele, un factor de risc pentru afecțiunile cardiace.

În cadrul unui alt studiu, desfășurat pe 50.000 de femei post-menopauză, nu s-au observat diferențe în incidența bolilor de inimă sau a cancerului între femeile care au consumat diete cu puține grăsimi și cele care au mâncat normal. Concluzia este că acidul gras natural și ce mare contact al său asupra sănătății.

Este demn de menționat că grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului HDL, asociat cu un risc redus de boli cardiace. De asemenea, odată cu înlocuirea grăsimilor animale cu produse procesate, precum margarina și uleiurile vegetale, s-a înregistrat o creștere a incidenței bolilor de inimă și a diabetului.

Beneficiul surprinzător al unturii de porc constă și în faptul că este o sursă bună de colesterol, fiind pe locul 18 în rândul alimentelor cele mai bogate în acest nutrient vital pentru organism.

Studiile arată că aportul de colesterol din alimentație nu influențează direct nivelul de colesterol din sânge, deoarece organismul produce tot ceea ce are nevoie. Asigurarea unei surse externe de colesterol de calitate poate reduce efortul organismului de a-l produce intern.

De altfel, numeroase cercetări au evidențiat că nivelurile scăzute de colesterol din sânge pot fi asociate cu un risc crescut de mortalitate, depresie, comportamente violente, demență și Alzheimer.

În concluzie, ar fi bine să reevaluăm locul unturii de porc în alimentație, având în vedere numeroasele sale beneficii. Amintiți-vă, evitați alimentele intens promovate sau cele pe care străbunica nu le-ar recunoaște, concentrându-vă pe alimente naturale și neprocesate.